Dnia 3 czerwca mieliśmy okazję uczestniczyć w Pikniku Rodzinnym zorganizowanym przez Zespół Szkół w Górznie. W tym dniu dzieci i młodzież wraz z rodzicami mieli okazję skorzystać z wielu atrakcji i wspólnie spędzić czas wolny.
Nasza szkoła zaprezentowała warsztaty ceramiczne oraz warsztaty chemiczne, na czele z warsztatami kosmetycznymi, podczas których zrobiliśmy krem. Poniżej obiecany przepis:
1. Faza olejowa:
* 500ml oleju płynnego (np.300ml oleju z pestek winogron i 200ml oleju lnianego);
* 20 łyżek oleju stołowego (olej kokosowy, palmowy, masło shea);
* 100g emulgatora (może być wosk pszczeli lub dowolny zakupiony w aptece);
2. Faza wodna:
* 650ml wody lub wyciągu rumiankowego, aloesowego (lub dowolny hydrolat);
* 20 ml gliceryny;
Sposób przygotowania:
Fazę olejową topimy na małym ogniu w garnku lub kąpieli wodnej (olej płynny + olej stały + emulgator). Pamiętamy aby nie zagotować oleju. Studzimy. Przygotowujemy fazę wodną – gotujemy wodę lub przygotowujemy dowolny wyciąg herbaciany. Studzimy. Gdy faza wodna i olejowa będą miały podobną temperaturę (temperatura ciała) mieszamy je ze sobą. Do fazy olejowej dodajemy glicerynę i powoli fazę wodną, blendując całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pod koniec przygotowania kremu można dodać olejków zapachowych, według uznania.
Pamiętajcie, krem przechowujemy w lodówce, gdyż nie zawiera on substancji konserwujących.